- This event has passed.
Opi fermentoimaan!
11.9.2023 | 09:00 - 21.9.2023 | 16:00
Pyhäjärvi-instituutti järjestää koulutuskokonaisuuden hapattamisesta eli fermentoinnista. Fermentointi on säilöntämenetelmä, jossa raaka-aineiden maitohappobakteereita hyödyntämällä voidaan vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen, rakenteeseen, makuun ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Hapattamista voidaan hyödyntää hyvin monipuolisesti eri elintarvikkeiden valmistuksessa, tunnetuimpia lienevät hapatetut maitotuotteet, hapankaali ja viime vuosina suursuosioon noussut teejuoma kombucha.
Miten sinä voisit hyödyntää hapattamista eli fermentointia? Tule mukaan koulutukseen oppimaan, miten fermentointia tehdään, miten se vaikuttaa tuotteisiin ja mitä kaikkea voidaan fermentoida. Koulutus antaa erinomaisen pohjan hyödyntää fermentointia omassa liiketoiminnassa. Kouluttajana toimii IdeaNature Oy:n Heli Pirinen (https://www.ideanature.fi/). Helillä on runsaasti kokemusta luonnontuotepohjaisten valmisteiden tuotekehityksestä sekä ihmis- että eläinpuolelle (elintarvikkeet, kosmetiikka, rehut, yms.).
Koulutus koostuu kahdesta etäyhteydellä järjestettävästä teoriaosiosta ja kahdesta lähiopetuksena järjestettävästä työpajasta. Lähiopetus toteutetaan Kiukaisten vanhalla yhteiskoululla (Opintie 3, Kiukainen). Tarjolla oleva koulutuskokonaisuus on ainutlaatuinen mahdollisuus oppia käytännössä fermentoinnin salat. Koulutuksen sisältöä voidaan muokata osallistujien toiveiden mukaan, esim. fermentoitavien kasvien osalta. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä toiveesi koulutuksen sisältöön liittyen.
FERMENTOINNIN TEORIA, 6 h, verkkokoulutus, 11. ja 12.9.2023
Fermentoinnin perusteet, 11.9.2023, klo 9-12
• Mitä fermentointi on ja mitä eri fermentointitavoissa on huomioitava?
• Fermentoinnin vaikutus valmisteisiin
• Fermentoinnin mahdollisuudet yrttien jatkojalostuksessa elintarvikkeiden, kosmetiikan ja eläinten valmisteissa
• Fermentoitavat raaka-aineet ja tekniikat
• Entsymaattinen fermentointi
• Maitohappofermentointi
• Alkoholifermentointi
• Fermentoitujen tuotteiden säilyvyys ja pakkaaminen
Tuotantoprosessin hallinta, 12.9.2023, klo 9-12
• Yrttipohjaisten juomien fermentointi – kombucha ja kefiiri
• Säilykkeitä fermentoimalla – yrtit säilykkeissä
• Vegaaniset fermentoidut valmisteet – kaurapohjaisten valmisteiden fermentointi
FERMENTOINNIN TYÖPAJAT, 14 h, lähiopetus, 20. ja 21.9.2023
Fermentointikoulutus – juomat, 20.9.2023, klo 9-16
9:00 Kombuchapohjan valmistus – nokkonen, mustaherukka tms.
11:00 Lounas (eväät/omakustanteinen)
11:45 Kefiirin valmistus
14:00 Kahvi/teetauko
14:15 Kaura-yrttijogurtin valmistus
16:00 Koulutuspäivä päättyy
Fermentointikoulutus – säilykkeet, 21.9.2023, klo 9-16
9:00 Kombuchan, kefiirin ja kaurajogurtin mittaukset/käsittelyt, pakkaus
11:00 Lounas (eväät/omakustanteinen)
11:45 Yrttimaustetun Tempeh valmistus
14:00 Kahvi/teetauko
14:15 Yrttimaustetut hapansienet (esim. rouskut, kantarellit)
16:00 Koulutuspäivä päättyy
Koulutuksen hinta:
Voit valita koulutuskokonaisuudesta sinua eniten kiinnostavat osiot. Fermentoinnin työpajoihin osallistuttaessa suositellaan myös teoriaosion suorittamista, jotta työpajoista saisi mahdollisimman suuren hyödyn.
Fermentoinnin perusteet, 3 h 40 €
Tuotantoprosessin hallinta, 3 h 40 €
Molemmat teoriakoulutukset, 6 h 70 € (35 € + 35 €)
Fermentoinnin työpaja – juomat, 7 h 110 €
Fermentoinnin työpaja – säilykkeet, 7 h 110 €
Molemmat työpajakoulutukset, 14 h 190 € (95 € + 95 €)
Hinnat sisältävät koulutuksessa tarvittavat raaka-ainemateriaalit, työvälineet ja tilavuokran. Lounaat ovat omakustanteiset.
Ilmoittaudu koulutukseen 31.8. mennessä tällä lomakkeella: https://link.webropol.com/s/fermentointikoulutukset
Ilmoittautuminen koulutukseen on sitova. Etusijalla koulutukseen ovat satakuntalaiset toimijat.
Koulutuksen järjestää Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa -hanke, jonka saa rahoituksensa Mannersuomen maaseutuohjelmasta Satakunnan Ely-keskuksen kautta.